
فارابی و راه سعادت (کاوشی در باب اخلاق فضیلت از نگاه فارابی)
فارابي و راه سعادت
شايد فارابي تنها فيلسوف مسلماني باشد كه درباره همه موضوعات مربوط به فلسفه مطلب نوشته است: چنانكه مورخان معتقدند فارابي به نگارش كتابهاي مبسوط عقيده نداشته و بيشتر رسالههاي مختصري تأليف ميكرده كه خواندن آنها آسان و نسخه برداري از آن براي همگان ميسر باشد.
اخلاق از جمله موضوعاتي است كه فارابي به تحقيق درباره آن همت گماشته و كتب متعددي در این زمینه به رشته تحرير درآورده است. مهمترين كتاب فارابي كه در آن منحصراً به مباحث اخلاقي پرداخته, كتاب «التنبيه علي سبيل السعادة» است. در اين كتاب فارابي نخستين مرتبة نيكبختي يا سعادت را تحصيل علم منطق دانسته است. كتاب «فارابي و راه سعادت» ترجمه رواني از اين كتاب فارابي است.
مترجم ضمن پيشگفتار مفصلي از زندگي و آثار فارابي در حكمت عملي بحث نموده است. همچنين از آنجا كه فارابي در اخلاق, تحت تأثير اخلاق نيكوماخوس ارسطو بوده، مترجم به بررسي اخلاق نيكوماخوس نيز پرداخته و سپس مكتبهاي اخلاقي معاصر را معرفي نموده و ديدگاههاي اخلاقي فارابي در كتاب «التنبيه» را با اين مكاتب مقايسه و تطبيق كرده است.
كتاب «فارابي و راه سعادت» نوشته ابونصر فارابي زير نظر دكتر قاسم پور حسن و با مقدمه و ترجمه نواب مقربي از سوي بنياد حكمت اسلامي صدرا در 132 صفحه به چاپ رسيده است.