
الحکمه الامتعالیه فی الاسفار الاربعه (جلد اول)
بضمیمه تعلیقات سبزواری / ويراست جديد
الحکمه المتعاليه فی الاسفار الاربعه
جلد اول
كتاب اسفار اربعه همان شاهكار ماندگار و ارزشمند حكيم صدرالمتألهين شيرازي است كه به روشني سيماي مكتب مستقل و منسجم او را كه خود حكمت متعاليه ناميده است جلوهگر ميسازد. اين مكتب نتيجه نبوغ و دانش گسترده و تسلط اين حكيم و فيلسوف بزرگ بر فلسفه اشراقي و مشائي و كلام و عرفان و الهام گرفتن وي از قرآن مجيد و احاديث اهل بيت عليهمالسلام ميباشد و در عين حال آن را بايستي ثمرة شجرة طيبة حكمت دانست كه قرنها پيش از او در ايران و بلاد اسلامي و نقاط ديگر جهان وجود داشته و نشو و نما نموده است.
حكيم ملاصدرا همواره آرزو داشت كه حكمت واقعي را به همگان معرفي كند و فلسفه و كلام مرسوم و متعارف را به بستر واقعي خود يعني حكمت حقيقي بيندازد و نزاع موهوم عقل و شهود و وحي (يا فلسفه و عرفان و شريعت) را كه از شرك خفي و چشم احوال برميخاست به روشي توحيدي، به منبع واحد ذو درجات برساند و ثابت كند كه حكمت فقط يك حكمت و منبع دريافت حقيقت فقط يك چيز است كه در سه مرحله و سه درجه: عقل و شهود و وحي متجلي ميشود و هر يك از اين سه، جايگاه خود را دارد.
در زمان ملاصدرا پس از شفا كتاب جامعي كه همة مسائل فلسفة مشائي را داشته باشد و منصفانه و از ديد فلسفي به همة مسائل نگريسته باشد وجود نداشت و كتب نسبتاً جامع فاقد بسياري از مسائل و ديدگاهها بود و از آن گذشته به فلسفه اشراقي و عرفان و سخنان متكلمين نميپرداخت.
وي همچنين در صدد بود كه مجموعهاي فراهم گردد تا وسيلهاي شود كه آراء و استدلالات بكر و نوآوريهاي گرانبهاي خود را به سمع و نظر حكمتآموزان برساند. ولي موانع به وي اجازه اين كار را نميداده، تا آنكه به حكم حاكم غيبي و امر آمرملكوتي دستور مييابد و اين بناي رفيع را بنيان ميكند و سي سال پاي آن عمر گرانبها ميگذارد تا آنرا به انجام ميرساند.
كتاب حاضر جلد اول از مجلدات نه گانه اسفار است كه شامل سه بخش (مرحله) است حكيم صدرالمتألهين آن را به بحث دربارة احكام وجود و مجعوليت آن اختصاص داده است.
جلد اول كتاب اسفار بضميمه تعليقات حاج ملاهادي سبزواري باشراف و مقدمه مفصل استاد سيد محمدخامنهاي و با تصحيح و تحقيق دكتر غلامرضا اعواني در 678 صفحه به همراه فهرست آيات قرآني، حديث، اشعار و … از سوي بنياد حكمت اسلامي صدرا به زيور طبع آراسته شده است.