
شرح الاصول الکافی کتاب الحجه (جلد پنجم)
شرح اصول كافي جلد5
كتاب حجت سومين كتاب از كتب كافي و داراي 46 باب است كه ملاصدرا براي 10 باب آن شرح نوشته و شرح حديث اول باب 11 را شروع كرده ولي موفق به اتمام آن نشده است و ظاهراً قبل از اتمام آن وفات يافته است.
در اين كتاب آمده است: خداوند دو گونه حجت دارد: حجت ظاهر و مكشوف، حجت باطن و مسطور، حجت ظاهر براي اهل حواس و مردمان عامي است و حجت باطن براي اهل عقول و خواص وي در ادامه ميگويد: اثري كه يك معجزه محسوس در نفوس عوام دارد هزاران استدلال و برهان ندارد و تأثير يك برهان عقلي در باب ايمان و اعتقاد نزد خواص بالاتر از تأثير هزار معجزه است. پس انبياء و اولياء سلام الله عليهم، با كرامات و معجزات خود حجتهاي خدايند بر خلق خدا، و براهين عقلي و انوار الهي، حجتهاي خداست براي خود انبياء و باطن آنان. صدرالمتألهين در كتاب حجت استدلال ميكند كه حجت براي مردم ضروري است، و زمين از حجت خالي نيست و پيامبران همان حجتهاي خدايند با مراتب مختلف و امامان خلفاي خدايند در زمين.
در اين كتاب 11 باب با عناوين زير آمده است كه توسط حكيم صدرالمتألهين شرح و تفسير شده است:
باب اول: ضروري بودن حجت
باب دوم: طبقات انبياء و رسولان و ائمه
باب سوم: فرق بين رسول و نبي و محدث
باب چهارم: حجت خدا برخلق تمام نميشود مگر با امام
باب پنجم: زمين از حجت خالي نيست.
باب ششم: اگر در روي زمين فقط دو نفر باشند يكي از آندو حجت خداست.
باب هفتم: معرفت امام و رجوع امور ديني به او و تسليم شدن بر امر او
باب هشتم: اطاعت از امامان واجب است.
باب نهم: امامان شهداي خدايند بر خلق
باب دهم: امامان همان هدايت كنندگانند
باب يازدهم: امامان اولياي امر خدا و حافظان علم او هستند.
اين مجلد از شرح اصول كافي با تصحيح، تحقيق و مقدمه سبحانعلي كوشا زيرنظر آيتالله سيد محمدخامنهاي از سوي بنياد حكمت اسلامي صدرا در 373 صفحه بهمراه فهارس مختلف احاديث، اشخاص، كتابها و … چاپ شده است. .