آيت الله سيد محمد خامنهاي در بيت الحكمه كشور تونس: در متن اسلام و فرهنگ اصيل اسلامي، اختلاف فقهي و كلامي هيچگاه موجب تفرقه بين مسلمانان نشده، بلكه موجبات رشد فقه و كلام را نيز فراهم آورده است
به گزارش روابط عمومي بنياد حكمت اسلامي صدرا، آيت الله سيد محمد خامنهاي رياست بنياد حكمت اسلامي صدرا كه در رأس هيئتي متشكل از اساتيد فلسفة دانشگاههاي تهران و شهيد بهشتي به تونس سفر كرده است، با حضور در بيت الحكمه مركز ملي علوم، هنر و ادبيات تونس، كه معتبرترين محفل علمي تونس است، مهمترين رخداد فكري بين جمهوري اسلامي ايران و تونس را پس از انقلاب اسلامي، رقم زد.
در اين نشست علمي فلسفي كه در كنار درياي مديترانه برگزار شد، دكتر عبدالوهاب بوحديبه مدير فرهيخته و دانشمند بيت الحكمه با تعبير «هذا يوم عظيم» سخنان خود را آغاز كرد و ضمن تشكر از آيت الله خامنهاي و هيئت همراه به جهت قبول دعوت، با معرفي بيت الحكمه و فعاليتهاي آن، خواهان همكاري دو موسسه در زمينههاي علمي فلسفي شد.
رئيس بنياد حكمت اسلامي صدرا، در برنامه ملاقات با نخبگان علمي تونس، ضمن بيان اين مطلب كه در متن اسلام و فرهنگ اصيل اسلامي اختلاف فقهي و كلامي هيچگاه موجب تفرقه بين مسلمانان نشده، بلكه موجبات رشد فقه و كلام را نيز فراهم آورده، تصريح كرد: اختلافي كه باعث تفرقه بين مسلمانان شده، در واقع مجعول و بواسطه مسائل سياسي بوده است.
آيت الله خامنهاي پس از معرفي مختصري از بنياد حكمت اسلامي صدرا و فعاليتهاي علمي پژوهشي آن، اظهار داشت كه ما با مقام رفيع تونس در تاريخ اسلامي و انساني و آراء و انديشههاي فلاسفه تونس از جمله ابن خلدون كاملاً آشنا هستيم و با توجه به مشابهتهاي بسيار بين انديشمندان مسلمان دو كشور، آينده روشني را براي همكاري علمي فلسفي دو كشور مشاهده ميكنيم.
در ادامه برنامه ملاقات، نخبگان علمي تونس به بيان ديدگاههاي خويش در زمينه ارتباط بيشتر بين انديشمندان دو كشور پرداختند و بر ضرورت آن تاكيد كردند كه نتيجه آن در محورهاي توافق دو موسسه به ادامه ارتباطات گسترده در قالب امضاي تفاهم نامه علمي فلسفي، اعلام آمادگي تونس براي استفاده از فقه جعفري در مباحث حقوقي اجتماعي و تعامل موسسات پژوهشي دو كشور، تاكيد بر اهميت معرفي شاعران فارسي و نياز به منابع پيرامون شعرايي چون عطار نيشابوري و سنايي، تاكيد بر غناي منابع اسلامي و فلسفي در استخراج روشهاي دستيابي به حقيقت، تاكيد بر آشنايي مستقيم تونسيها با تمدن و فرهنگ اسلامي و ايراني، تاكيد بر اهميت شناسايي ظرفيتهاي علمي فرهنگي دو كشور مسلمان در تحقق ايدههاي خلافت انسان، تاكيد بر وسعت محدوده همكاري علمي فرهنگي دو كشور و تاكيد بر ضرورت فعال شدن ارتباط نخبگان دو كشور در زمينههاي علمي ديگر مانند جامعهشناسي و روانشناسي به منظور شناخت حقايق اجتماعي، خلاصه ميشود.
در ادامه مراسم بازديد، رياست بنياد حكمت اسلامي ملاصدرا، در جمع اعضاي سفارت جمهوري اسلامي ايران در تونس، در سخنان مشروحي ضمن تبريك به مناسبت سالروز ولادت حضرت زهرا (س) گفت: شاخهي علوم از خانه ائمه (ع) به عالم دنيا وارد شده است.
وي تصريح كرد: ايران در طول تاريخ علمدار علم و تمدن و تربيت روح بوده است. اگر نظام جمهوري اسلامي ايران نبود، استعدادهاي علمي ايرانيان در عصر حاضر شكوفا نميشد.
او همچنين متذكر شد: نمايندگيهاي سياسي و فرهنگي نظام جمهوري اسلامي ايران در خارج از كشور، فهرست و مقدمة كتاب ملت ميباشند.
وي با تاكيد بر ارتباط تاريخي موجود بين ايران و تونس، خواهان بازشناسي و احياي دوباره ارتباطات بين دو كشور شد.
ديگر برنامه سفر آيت الله خامنهاي و هيأت همراه، ديدار از منطقه تاريخي قرطاج و بازديد از كتابخانه ملي تونس بود كه با همراهي خانم ساميه گمرتي مدير كتابخانه و جمال بن حماده صورت گرفت.
انديشمندان ايراني ضمن بازديد از بخشهاي مختلف كتابخانه با نحوه ترميم و مرمت كتب خطي آشنا شدند.
در اين كتابخانه نسخهاي از قرآن كريم با حاشيه فارسي را كه ادعا ميشد مربوط به دوره صفويه است و همچنين قديميترين نسخه تفسير متعلق به يحيي بن سلّام قيرواني كه مربوط به قرن چهارم هجري ميشد، مشاهده كردند. از ديگر كتابهاي خطي موجود در كتابخانه، ميتوان به كتاب «الشرف الوافي في الفقه و النحو و التاريخ و القوافي» اشاره كرد كه متعلق به اسماعيل بن علي نامي بود كه خواندن آن بشكل عمودي و افقي امكانپذير است.
از ديگر نتايج سفر رياست بنياد حكمت اسلامي صدرا به تونس، طرح برنامههايي براي تداوم ارتباطات بيشتر به شرح ذيل بوده است:
- برگزاري همايش بينالمللي «نقش فلسفه در جهان معاصر» در سال 2008 ميلادي با حضور انديشمندان تونسي، ايراني و اروپايي
- تاكيد بر اهميت گسترش آموزش زبان فارسي و ترجمه كتابهاي فارسي به زبانهاي عربي و فرانسه
- اهميت اتحاد و انسجام و تقريب مذاهب اسلامي در عصر حاضر
- تاكيد بر ارتباطات فرهنگي دو كشور در محور علم و معرفت
- تاكيد بر اهميت ذخاير علمي فلسفي اسلامي در مواجهه جهان اسلام با مشكلات معاصر
- ضرورت تشكيل جبهه متفكرين مسلمان جهت رويارويي با بحرانهاي فكري معرفتي معاصر
- درخواست آبونمان دائره المعارف بزرگ اسلامي از ايران
رايزن فرهنگي ايران در تونس با تاكيد ضرورت ارتباط بين دو كشور يادآور شد، فرهنگ مقولهاي است كه با تعامل و ارتباط رشد ميكند و اين ارتباط اهميت فوق العادهاي در پويايي فرهنگ كشورها علي الخصوص براي نخبگان دارد.
از اين ميان در عصر جهاني شدن و جهاني سازي، ارتباطات فرهنگي بين المللي، از ماهيت مضاعفي برخوردار است.
وي با بيان مطالب فوق در ادامه افزود: امروزه جايگاه جمهوري اسلامي ايران در عرصه بين المللي به گونهاي است كه سياست فرهنگي و فرهنگ سياسي آن نيازمند مطرح شدن هر چه بيشتر است و ديپلماسي فرهنگي نظام بايد مانند موتوري پرقدرت ارتباطات فرهنگي بين المللي را در دو سطح نخبگان و توده مردم به پيش برد.
او در پايان يادآور شد: فلسفه اسلامي و احياء نقش آن در تقريب علمي فرهنگي جمهوري اسلامي ايران و جمهوري تونس كه محور مذاكرات فلسفه پژوهان دو كشور در اين نشست علمي فرهنگي بود، نويد و بشارت آغاز يك ديپلماسي فرهنگي محكم را در صحنه ارتباطات اين دو كشور ميدهد. |