روش‌شناسی نگرش صدرایی به فرایند ادراکهای عقلی

ناصر مؤمنی

استادیار دانشگاه پیام نور

چكيده

در طول تاریخ تفکر فلسفی، پیرامون فرایند حصول ادراکهای عقلی، نظریه‌های مختلفی از سوی نظریه‌پردازان عرضه شده است که مهمترین آنها نظریۀ «تجرید» است. اما ملاصدرا تجرید، به این معنی را قبول نداشت و با تکیه بر مبانی متعدد فکری خود به معنی نوینی از تجرید رسید. او بجای تمرکز بر صورت ادراک شده، تجرید را در ابتدا به فاعل شناسایی نسبت میدهد که بتبع آن، ادراک نیز از تجرد بیشتری برخوردار خواهد شد. این نظریه همچنانکه برخاسته از مبانی فکری ویژۀ حکمت متعالی صدرایی است، پیامدهایی ویژه در قالب نظریه‌های دیگر نیز داشته است؛ از اینرو میتواند نمایانگر نوعی نظام فکری پیچیده و در عین حال روشمند باشد.

 همچنین صدرالمتألهین به: مشاهدۀ جوهرهای عقلی، آمیختگی ادراک عقلانی با تخیل یا همان درک خیالی، ایجاد صورتهای عقلی بواسطۀ نفس، اتحاد نفس با عقل فعّال هنگام ادراک عقلی، و ارتباط آن با صور معقول معتقد است. هرچند صاحبنظران حکمت متعالیه کوشیده‌اند با توجه به حالتهای مختلف نفس ادراک‌کننده، این چندگانه‌گوییها را هماهنگ و همراستا نشان دهند اما در مواردی بنظر میرسد ابهامها و برخی ناهمخوانیها هنوز کاملاً بر طرف نشده و کاوش و تلاشهای بیشتری میطلبد؛ که البته با توجه به مبانی فکری صدرایی، در کنار هم نشاندن بیشتر آنها غیرممکن نیست‌.

 در این مقاله، مقصود اصلی جستجوی روش اندیشدن ملاصدرا در این فرایند است، نه تأیید همۀ دیدگاههای او. از اینرو، ضمن بررسی و نقد برخی از اندیشه‌های او در اینباره، بویژه بحث اتحاد فاعل شناسایی با عقل فعّال و مشاهدۀ مثل، کوشش شده است با تمرکز بیشتر بر نظریۀ تعالی نفس ادراک‌کننده و با نگاه به سایر اصول، روش فکری صدرالمتألهین در زمینۀ ادراک عقلی بیشتر مورد توجه و تبیین قرار گیرد.

کلید واژگان:

ادراک عقلی، نظریۀ تجرید، نظریۀ تعالی نفس ادراک کننده، نظریه‌های ناهمگون، تعقل آمیخته به تخیل، عقل فعّال، مثل افلاطونی، مبانی صدرایی، روش

 

عقل و الوهيت از نگاه رواقیان

سیدمحمدرضا حسینی خامنه

دانشجوی دکتری فلسفۀ تطبیقی، دانشگاه علامه طباطبایی

رواقيان تحت، تأثیر اندیشه‌های افلاطون، مسئلۀ الوهیت را از دو جنبه مورد بحث و بررسی قرار داده‌اند؛ از حیث جهانشناسي، خدا را روح و عقل عالم معرفي ميكنند و در الهيات به اثبات وجود اين ذات و بررسي صفات او، از قبيل ازليت، فناناپذيري و رحمت پرداخته‌اند. خدای رواقي را از زواياي متعددي ميتوان مطالعه کرد كه از ميان آنها جنبه‌هاي جهانشناختي، روانشناختي و اخلاقي برجستگي بيشتري دارند. جنبة جهانشناختي در طبيعيات مورد بحث قرار ميگيرد، مراد از جنبة روانشناختي چگونگي پيدايش مفهوم خدا در نفس و ذهن انسان است و در اخلاق، غايت اخلاق رواقي هماهنگي با طبيعت ‌ـ‌يا بتعبيري هماهنگي با خداـ‌ از طريق تبعيت از عقل است كه آن نيز جنبة الوهي دارد. بر این اساس، تمام شئون و ساحات تفكر رواقي آكنده از حضور عنصر الوهي است.

کلید واژگان:

خدا، تجلی، عقل، تقدير، زئوس، لوگوس، طبيعت، رابطۀ خدا با جهان.

 

تحلیل عقلانی وحی با تأکید بر آراء ملاصدرا

زهره برقعی

استادیار گروه فلسفه دانشگاه قم

چكيده

 فیلسوفان اسلامی برای تبیین امکان عقلی وحی و ارتباط انسان با عالم ملکوت، فرضیۀ تحلیل عقلی وحی را ارائه کرده اند. در این تحلیل وحی نبوی دریافتی ممتاز و منحصر بفرد دانسته شده که با ابزارهای متعارف قابل شناخت نیست. در تبیین عقلی وحی، نخست روح قدسی پیامبر به عالم عقل صعود و بعد از ادراک معانی و حقایق امور، وحی را دریافت میکند؛ سپس در مقام نزول (ابلاغ) آن معانی در مرتبۀ خیال تجسم یافته و سرانجام مدرکات عقلی پیامبر در مرتبۀ حس بشکل الفاظ و اصوات در گوش و احساس و بر زبان وی جاری میشود.

 ادراک حقایق وجودی، حضوری و فردی است، از اینرو، شک و تردید در آن راه ندارد و دیگران را نیز به آن راهی نیست. بیشتر فیلسوفان اسلامی بر این باورند که مقام نبوت و گرفتن وحی نیز از این سنخ است، یعنی نه اکتسابی بلکه اعطایی است هرچند ممکن است بعضی مقدمات آن اکتسابی باشد.

کلید واژگان:

وحی، تحلیل عقلی، نبی، عقل قدسی.

 

وجود رابط و رابطی و قاعدۀ محمول

سیدمجتبی میردامادی

 استادیار دانشگاه تهران

چكيده

 مسئلۀ وجود رابط و رابطی یکی از مباحث بنیادین در فلسفۀ اولی است. این دو واژه گاه خلط شده و بجای یکدیگر استعمال میشود. این مقاله در پی آنست تا ضمن توضیح دو واژه، تفاوت آنها را بیان نمايد. اولاً، وجود رابطی خود شيئي موجود است اما در عين استقلال تعلق بغير دارد ولي وجود حرفي رابط، محض رابطه ميان دو شي است، ثانياً، وجود رابطي مصداق مفهوم وجود رابطي است ولي وجود رابط يک واژه در اصطلاح منطق و در حيطۀ ذهن است. همچنین، ضمن طرح وجوه تمایز محمول از موضوع، نشان خواهیم دارد که با قاعده‌يي بنام قاعدۀ محمول میتوان محمول را بنحوي از موضوع در قضایا تشخیص داد؛ بدین وسیله دانسته میشود که رابط (وجود فی‌غیره) رابط دو طرفی در قضیه است که هر یک در جایگاه موضوعی و محمولی خود هستند.

 کلید واژگان:

قضیه، رابط، رابطی، موضوع، محمول

 

جريان شناسي و مبانی منطقی نسبتهای چهارگانه نزد منطقدانان مسلمان

علي‌اصغر جعفري ولني

استادیار گروه فلسفه دانشگاه شهید مطهری

 منطقدانان مسلمان به مسئلۀ نسبت و ارائۀ تحليلی منطقی از آن توجه داشته‌اند و بکارگيری قواعد استنتاجی متضمن نسبت برای آنها امري مسلم بنظر ميرسد؛ طرح  تدريجي رابطۀ مصداقی بموازات رابطۀ مفهومی، از چنين توجهي حكايت ميكند. درحاليكه تبيين مدون نسب اربعه در ارسطو دیده نمیشود، منطقدانان قرن هفتم ببعد، علاوه بر بحث از نسبت مفهومی که در مبحث کليات خمس مي آورند، تحت عنوان نسب اربع بنحو مفصل به بحث از نسبت مصداقی ميپردازند؛ و البته طرح آن را وامدار کسانی چون غزالی بوده اند. واپسین تحلیلهای منطقدانان مسلمان از روابط منطقی در راستای نظریۀ مجموعه ها، اساساً نظریه يي مصداقی است نه مفهومی؛ بنابرین نمیتوان گفت که منطقدانان مسلمان، تفسیر مفهومی را به تفسیر مصداقی ترجیح داده اند.

 پيدايش نسب اربع نزد منطقدانان مصداق‌محور، مولود توجهی است که آنها به مصاديق يا افراد کليات داشتند؛ آنها نظام منطقی که صرفاً بر كليات خمس (ماهيات) مبتني باشد را ناكافي ميدانند، لذا علاوه بر ايساغوجي، از مجموعه‌ها و نسبت بين آنها و قواعد حاكم بر نسبتهاي مصداقي سخن بميان مي‌آورند و مبحث نسبتهاي چهارگانه را طرح ميكنند كه ناظر به مصاديق و مجموعه‌هاست.

كليدواژگان:

 ‌ نسب  اربع، كليات  خمس، تساوی، تباين، عموم  و خصوص  مطلق، عموم ‌و خصوص  من وجه.

 

دینامیک پيوستۀ ابن سینا در مقابل دینامیک گسستۀ ارسطو

عباس طارمی

دانشجوی دکتری تاریخ علم دورۀ اسلامی، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

نویسنده مسئول

 جعفر چاوشی

‌استادیار گروه فلسفۀ علم، دانشگاه صنعتی شریف

چكيده

ارسطو در حوزۀ حرکتهای زميني (تحت‌القمر)، براي تبيين حرکت طبيعي از مفهوم ميل طبيعي استفاده کرده، براي حل مسئلۀ حرکت قسري نظريۀ جذب را ارائه داده و در حوزۀ حرکتهای آسماني (فوق‌القمر) براي حل مسئلۀ حرکت دائمي دوراني افلاک به راه‌حلي متمايز از نظريۀ جذب متوسل شده است. از اينرو، نظريۀ ديناميک ارسطو نظريه‌یي گسسته است و حرکتهای زميني طبیعی، حرکتهای قسری و حرکتهای سماوی، از قوانين مستقل و جدا از هم پيروي ميکنند. اما ابن سينا، ضمن نقد و بررسي ديناميک ارسطو و راه‌حلهاي يحيي نحوي، تلاش کرده مشکلات ديناميک ارسطويي در حرکتهای زميني و آسماني را حل کند. او با ارائۀ نظريۀ واحدي بنام «نظريۀ ميل»، ديناميک پيوسته‌یي را تشريح ميکند که بر اساس آن حرکتهای زميني و آسماني با مفهوم و قوانين واحدي تبيين ميشوند. اين ابتکار ابن سينا به اين دليل اهميت دوچندان دارد که مورخان غربي اين امر، يعني ديناميک پيوسته را محصول دورۀ رنسانس ميدانند در حاليکه ابن سينا در ارائۀ اين نظريه پيشتاز بوده است و از طريق ترجمۀ لاتين کتاب شفاست که اين نظریه به جان بوريدان، آلبرت ساکسوني و گاليله رسیده است.

كليد واژگان:

 ديناميك ارسطویی، حرکت طبیعی، حرکت قسری، حرکت دورانی، نظریۀ ميل، میل مستقیم، میل دورانی

 

بررسی تطبیقی امکان شناخت ذات و حقیقت اشیا از دیدگاه ابن سینا و سهروردی

محمدعلی اخگر

دانشجوی دکتری فلسفۀ اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

نویسندۀ مسئول

سیدصدرالدین طاهری

استاد گروه فلسفۀ اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

چكيده

از جمله اساسیترین مسائل مطرح در باب معرفت بشری، بحث امکان شناخت ذات و حقیقت اشیاء است. این بحث مورد توجه بسیاری از فیلسوفان در شرق و غرب و نیز فیلسوفان مسلمان بوده است. در میان مباحث فیلسوفان مسلمان، بررسی دیدگاه ابن سینا و سهروردی بعنوان موسسان دو مکتب شاخص در فلسفۀ اسلامی، از اهمیت بسزایی برخوردار است. ابن سینا بطور جدی در کتاب مهم تعلیقات به بحث از امکان شناخت ذات و حقیقت اشیا پرداخته و امکان درک ذات اشیا و حقیقت امور را نفی کرده است. سهروردی نیز به بیانات ابن سینا در اینباره توجه کرده و ضمن نقد دیدگاه مشائین در باب تعریف، بحثی جدی دربارۀ امکان شناخت ذات اشیا ارائه میدهد. بیانات سهروردی در اینباره، بیش از هرجا در بخش منطق حکمۀ الاشراق مطرح شده است. شارحان سهروردی دو تفسیر کاملاً متفاوت از بیانات او ارائه داده‌اند. شارحان سنتی، مثل شهرزوری و قطب‌الدین شیرازی، معتقدند سهروردی مسیر ابن سینا در تعلیقات را پی گرفته و دستیابی به ذات و حقیقت اشیا را ممتنع میداند. در مقابل، برخی سهروردی‌شناسان معاصر، مثل ضیایی و امین‌رضوی، بحث سهروردی در مقدمۀ حکمة الاشراق را پاسخ به بیانات شیخ‌الرئیس در این موضوع دانسته و معتقدند سهروردی با طرح ادراک حضوری درصدد دفاع از امکان شناخت ذات و حقیقت اشیا است. در میان این دو تفسیر، تفسیر اول غالب بوده و با عبارات سهروردی سازگارتر است.

کلید واژگان:

 ابن سینا، سهروردی، ذات، حقیقت، امکان معرفت، حدود معرفت